Terima kasih atas kesudian Encik kerana telah membalas pertanyaan saya.Saya sangat menghargainya.Pengatahuan encik Sangat berguna dan bermanfaat bagi saya.Syarikat tempat saya kerja ini adalah syarkat swasta naungan cina dan profile syarikat ini ialah membuat testing. klu owner meninggal mn kita nk kesan agen sdgkn yg hidup pn agen lari2. dipastikan jika Anw... Beberapa tahun yang telah ditinggalkan, Kuantan sering menjadi destinasi. Retail Management Trainee adalah satu program dibuat oleh bank untuk mendapat staff2 yang boleh diserap kedalam bank mereka.Tugas2 mereka meliputi segala tugas yang sedia ada di cawangan atau di ibu pejabat. mohon pencerahan. Kerja dekat rumah dan jauh dari rumah mungkin dilihat penghalang tapi percayalah semua yang duduk di Kuala Lumpur itu bukan orang asli di kuala lumpur. Perjalanan Takaful diiktiraf oleh Bank Negara Malaysia sendiri dan Lembaga Takaful yang mengawal Kewangan Takaful adalah daripada Mufti dan mereka yang layak. :) sgt jelas. Sekarang ni Etiqa ada produk yang boleh dilanggan secara online yang menawarkan perlindungan asas—DeathBbenefit dan TPD Benefit. assalamualaikum. gaji yang awak makan tu duit pelanggan jugak puiiiiii. contoh mereka berikan tempoh sebulan. Selalunya marketing paling berpontensi untuk ke hadapan. Boleh saya tahu skop kerja teller dan boleh saya tahu semasa temuduga bsn lebih menggunakan bahasa Inggeris ataupun bahasa melayu ye.Dan berapa gaji yang saya akan dapat untuk jawatan teller bsn sekiranya saya berjaya temuduga. Ini masalah serius bila pemilik polisi sendiri dah datang branch, tapi masih tiada tindakan. Ini adalah penipuan dan majikan tidak mencarum untuk pekerja juga selalu berlaku kepda syarikat yang kecil.2. InshaAllah mengandung juga ibadah dan bekerja juga ibadah. agen pn dh lari. selepas sebulan kita follow up semula. polisi akan dapat dalam tempoh 2 minggu ke satu bulan. Malayan Banking Bhd (Maybank), Malaysia’s biggest bank, is preparing to spin off and list its Etiqa insurance arm on the local stock exchange, sources with … Salam bagaimana nak claim etiga yg dah lapse setahun lebih...7 tahun dgn byran 116 sebln...apa jln tbaik utk sy buat rayuan utk sekutang2nya mdapat sparuh hak sy.. wassalam, sepatutnya polisi yang dah lapse lebih setahun akan auto terminate. boleh refer di mana2 branch tuan untuk maklumat yg lebih tepat.Soalan kedua, pandangan saya jika tuan faham dengan benefit atau boleh uruskan sendiri jika berlaku apa2 tiada masalah. Boleh juga menjual produk bank seprti pinjaman kereta atau rumah atau peribadi untuk menambah ilmu. Prudential ada BSN, Etiqa ada maybank. Yang pasti menjual produk CIMB. Assalamualaikum tuan, boleh saya dapatkan consultation dan quotation untuk medical card/health plan kami sekeluarga ;Ayah – 31 tahunIbu – 34 tahunAnak – Lahir Pada 23 Januari 2017Terima Kasih.syazwansanim@gmail.com. Calon berkelayakan dan … Ini baru satu, beliau masih mempunyai 3 lagi baki insurance di bawah etika dan tak tahu apalah nasib 3 baki insurance tersebut adakah akan belaku perkara yang sama seperti yang dinyatakan atau tidak.Pihak Etika mengatakan akan menyelasaikan kiraan selama sebulan tapi dah lebih 2 bulan masih tidak menerima sebarang maklumat lanjut dari pihak Etika, malah beliau menerima panggilan bahawa duit telah disalurkan ke akaun tetapi setelah diperiksa beliau mendapati tidak menerima sebarang penambahan wang di dalam akaun. Terus mencuba di bank2 dan kebanyakan bank sentiasa memerlukan pekerja2 baru untuk diambil, dilatih dan kebanyakan di bahagian pemasaran yg tidak pernah pupus pekerjaannya. Medikal mungkin sama.Selamat bertugas, assalamualaikum encik firdaus, sy ingin tahu pendapat/pandangan encik tntg program retail management associate rhb.Apakah yg kebiasaan tugas yg dijalankan oleh trainee?Adakah temuduga dijalankan dalam bahasa inggeris?Apakah fokus utama yg ingin dilihat para panel?Berapa peringkat temuduga yg kebiasaanya dijalankan?Terima kasih encik, Wkslm. salaam.saya ambil polisi etiqa pada tahun 2012. polisi masa tu bawah konsep endowment. esok call lagi 24 jam . Assalam En.Firdaus.. 19 Nov sy dipanggil interview utk jawatan Telemarketing di BSN. Cuba bertenang dlam temuduga dan menjawab secara terbuka. terima kasih en firdaus di atas pandangan. Di Public Bank pula terdapat Public Mutual yang menjual Unit Trust mereka. Banyak jawatan yang boleh diserap di bank dan bank2 sekarang tidak mengecilkan skop hanya lulusan banking atau finance sahaja boleh bekerja di bank. As salam...maaf ...sy nak bertanya berkaitan Twin Special Plan...- bagaimana sy nk keluarkan simpanan tu...- tempoh plan 24 tahun...boleh stop awal x ?- sblm ni byran potongan gaji....bagaimana jika nk buat byran sendiri...mohon pencerahan... Wassalam, maaf puan hanim. Bidang kerja pula terlalu luas iaitu memenuhi setiap ruang lingkup bank seperti pemasaran, pemprosesan pinjaman, security (bahagian menjaga dokumen2 penting), collection (membuat kutipan wang pinjaman) dan di bahagian kaunter (selalunya executive berada di belakang). Premium rm 80.00 perlindungan dan simpanan. Jangan terkeliru dengan syarikat2 ini bukan dari bank tetapi diberi tugas khas untuk menjual produk sahaja. untuk lebih jelas. Assalam...Nak kata menipu tak kot...Tapi ada agen yang call promote polisi mabrur agak keterlaluan jugaklah bila bagi maklumat setahun dividen kekal 12% dan ditambah pula dengan dividen takaful yang berubah dalam 5-7%. assalamualaikum tuan. Ada bank meletakkan pegawai di kaunter depan dan ada bank yang meletakkan kerani di kaunter depan. procedure mudah jika layanan staf teruk. Salam Tn Firdaus.Terima kasih atas dorongan semangat tuan. Gaji di bank rakyat sebagai kerani kontrak tidakla besar.Sy keliru antra ingin memilih sebb gji tnggi dan dekat dirumah atau berkorban ntok setahun jika bkerja di bank rakyat.Sy telah bertanya dgn lecturer dan kwn rmai yg mnyokong kerja di bank sebab mereka mengatakn bank rakyat adalh bank yg mempunyai bnefit yg terbaik.Apa pendapt encik tentang msalah sy ini slain solat isthikhrah.Boleh encik beritahu serba sedikit tentang bank rakyat.Saya ingin mencari kerja yg sy boleh bkerja lama dan bgus ntok mse depn sy.Adakah saya akn dserap selepas kontrak setahun hbis??? Consumer sales biasanya marketing officer untuk menjual produk2 pinjaman seperti pinjaman kereta, rumah, kredit kad dan lain2. Relationship manager atau Personal financial loan adalah buat marketing untuk bank. Ayat pakcik sangat hebat. Mangement trainee under public bank byk utk sales..sedangkan fresh sy rasa lg better letak under operation. Telemarketer akan menalifon pelanggan berdasarkan nombor telefon yang diberikan dan pemasaran pun bermula. Ada kelebihan dari orang lain pasti membuahkan hasil pada masa akan datang. Saya ingin bertanya apakah tugas-tugas dalam jawatan ini dan juga persediaan yg perlu saya buat utk interview tersebut? Sekadar luahan rasa seorang customer yg frust dgn layanan ejen. samada rekod masih lagi wujud atau tidak. Boleh tolong buat marketing, boleh tolong process pinjaman, boleh buat macam2 yang disuruh. So nasihat saya, pilihlah ejen yg cakna pelanggan. Kadang2 syarikat kecil memerlukan kita bekerja pada hari sabtu maka 53 hari kita sudah rugi.4. Legal department juga penting untuk bank. Bidang jualan bukan tertakluk dengan peperiksaan kerana ia adalah skill dan sesiapa boleh buat dan bukan senang. Produk yang dijual adalah milik insurance yang bernaung dalam satu2 konglomerat seperti Maybank ada Etiqa Group. Saya da bekerja 12thn dan kini saya telah diterima tawaran kerja sebagai Mortgage Sales utk BSN contract setahun. Minta luar biasa dari kebiasaan maka perlulah dibuktikan kenapa? kena selesaikan tunggakan baru aktif semula polisi.Nak terminate;1. CIMBNamun begitu pemotongan adalah antara urusan Syarikat dan Pihak Bank, Jadi dia boleh jadi masalah dari Pihak Bank atau SyarikatUntuk hal ini jika emel tak dibalas saya cadangkan encik/cik boleh refer pada ejen atau encik/cik boleh emailkan pd saya di petra_fariz@yahoo.com untuk saya bantu. proses mengambil tahu ini menyebabkan orang yang berada di bidang sales mencabar.Jangan takut untuk mencabar diri dan bermimpi besar dalam sales kerana mimpi itu percuma dan mengubah diri itu sendiri yang buat. Ada isi borang, kemudian mereka cop. Perlu sewa rumah atau berdekatan dgn rumah ibuayah. Semua securities department memerlukan orang yang biasa dengan legal. Terima tawaran dan cuba2 menjual produk di sekitar kita dahulu. Jangan takut untuk berdampingan dengan penjual2 kereta untuk mereka bantu. Lagisatu, kalau kita dpt offer kerja customer service di mana2 bank, betul ke susah nak naik pangkat. mengikut rekod bank negara - bond berpindah pekerja antara bank pada tahun 2010 dahulu mencecah RM200 juta kerana bank terpaksa membayar untuk mendapat pekerja yg mahir. Assalamualaikum wrtSalam sajahteraSaya apply privelage takaful etiqa MaybankSetakat Hari ini semua claim kemalangan Dy Buat tuntutan di MaybankPerkara pentingSemasa Buat rawatan bawa borang claim sekaliMinta doctor isiAda yg kena caj Ada yang freeCaj masuk sekali dalam bil rawatanKena bayar duluDan etiqa akan bayar semula selepas borang diproses biasanya Saya terima bayaran 12 Hari bekerja.Saya rasa mereka Ada anak masih sekolah elok ambilJika kemalangan disekolah atau mana2 Kita boleh claim duit ubat Dan rawatan maks RM 400 minimum RM 100 bergantung pada bil.Rujuk Maybank untuk lanjutan. Bahagian pemasaran adalah tempat mereka mencari pendapatan dan amat penting.Selamat Maju jaya, Ok, terima kasih banyak en firdaus, sgt2 membantu :). maaf banyak sangat soalan, Waalaikummussalam Farah Idayu1. Apa maksud status ni Encik? Maybank is among Asia's leading banking groups and Southeast Asia’s fourth largest bank by assets. sebelum kita register mana2 produk. penghargaan untuk politikus dengan karir paling berwarna, maka dapat Lapan puluh peratus rakyat dijanjikan vaksin BSN3. Hi, saya Encik Yunus dari HR Department. Officer cuma boleh mengandaikan saya trsilap dengar cakap agen..cakap mungkinsaya beli policy insuran lain..makin hairan saya jadinya..bila ditanya pasal sum insured jadi rm10000..katanya tak smuanya dapat balik..rm862x 20 tahun boleh rm17 k. Makin hairan...minta penerangan sikit apa2 yang saya telah missed. Sales hanya perlu diberitahu dan terus boleh ke padang marketing. Agak-agak berapa lama selalunya baru dapat jawapan? Boleh kan encik terangkan lebih lanjut tentang tugas sebagai teller? Setiba kami di san... Ling Leong Sik berkali2 menidakkan kementeriannya dahulu bahawa terlibat dengan pembelian tanah untuk membuat Port Klang Free Zone (PKFZ)... 2 malam di sini Pergi ke Thailand menggunakan jalan darat mungkin sudah biasa pada yang biasa. Wkslm AishahProduk Bank Rakyat tidak sebanyak produk bank2 lain seperti Maybank yang juga menjual produk insurance. Mgkin skop kerja nya lebih mencabar dan bagaimana...Juga, sy telah pon ada sijil tbe yg mmg an advantage 4 me dlm bidang nie. Kadang2 bank mengunakan perkataan yang nampak canggih tetapi sekadar penjual produk mereka contoh Financial Executive - penjual insurance. Sbb dlu apply melalui surat yg dikirim oleh etiqa takaful..risau la plk yg premium dibayar setiap bulan tu sbnrnya bkn btl2 dr etiqa takaful.. Dah la murah dlm rm20 ++ je. Klausa tentang pencapaian target mungkin menjadi salah satu syarat. belajar untuk bercakap dengan mudah dan ikhlas pasti orang akan mendengar. sy mahasiswa tahun akhir, bachelor in finance, unisel. Dan seminggu sebelum sy fail kan Saman, sy telah di hubungi beberapa kali oleh pihak etiqa untuk menarik semula Saman. Tiada kerja yang senang untuk senang. Department ini pasti hanya berada di HQ sahaja dan tidak bertemu dengan pelanggan kecuali berkaitan dengan ATM dan sistem bank yang perlu dijaga 24 jam. jgn buat orang macam tahi. Gaji permulaan untuk pengkeranian adalah RM1,421 (ini mengikut perjanjian 2014)Bagi serapan untuk pegawai pula, ia berbeza mengikut bank2. Kita yang keluarkan duit. Cadangan saya terus sahaja ke branch yang terdekat dan dapatkan maklumat. Waalaikumussalam, terima kasih atas perkongsian tuan. Adakah kerja ini memerlukan kita untuk pergi mencari customer? rugilah mcm ni. saya merupakan lepasan diploma dan berasal dari Sarawak. Daftar kat etiqa.my.. boleh tengok kat situ berapa nilai cash surrender tp dlm tu cuma anggaran je .. sy baru terminate sbb nk ambil plan baru. Its only RM1.00..." Office in Kuala Lumpur, Kuala Lumpur dan kita ada bagi benefit untuk yg nak menunaikan umrah/haji. Ejen mesti bagi servis after sales, sebab komisen mereka daripada sumbangan pelanggan juga. Kerja baru pasti memberikan nafas baru dan kegembiraan luas biasa.7. Tidak ada istilah tiba2 tuan, sebab semuanya ada dalam polisi, kumpulkan semua bukti dan buatlah report. Gaji basic atau bersama komisen tidak dapat saya tahu kerana tawaran itu untuk Nur Syafiza sahaja. WKSLM Mastura, Tahniah akan habis belajar. Bukan bermakna di customer service susah naik pangkat tetapi jika terlalu focus dan tidak mahu berubah dan mencuba benda2 lain dalam bank maka kenaikan pangkat agak susah. Sudah masuk ke Bank dan beritahulah pada pengurusan tentang adik Helwa mengandung. WKSLM Cik Arina AimiYa pegawai pemasaran menjual produk2 bank seperti pinjaman rumah, pinjaman peribadi atau pinjaman kenderaan. Hanya Elaun yang diberikan.2. Tetapi selalunya mereka akan datang dengan berdua atau bertiga seperti Pengurus Cawangan dan orang Human Resource. Ini juga proses marketing yang tidak dapat tidak kena dihadapi. Ini tidak lari dari mana2 bank, jika membuat salah satu maka boleh dipanggil bukan bank seperti along...memberi pinjaman sahaja.Tugas pemasaran adalah tempat paling dikehendaki oleh bank kerana disinilah bank mendapat keuntungan dari deposit yang mereka ada. Atas faktor kewangan aku terpaksa. kita tidak bergabung dengan Great Eastern. Adik beradik, isteri suami adik beradik, pak cik mak cik, anak2 pak cik mak cik, keluarga belah adik beradik besan dan seterusnya anak2 pak cik mak cik. Loan adalah buat marketing untuk bank. pegawai yang ada kemungkinan lebih senang untuk diajar untuk.. Betul ke susah nak tolak dan susah nak naik pangkat boleh menunggu untuk... 15. start oktober 2015. terima kasih pemasaran pun pengalaman kerja etiqa maybank sekali semak semula tidak! Di sebut atau bagaimana ia dipanggil maka sales & marketing pasti menjual produk mereka terkilan... 2012 as a law student bulan 10 nanti masalah yang saya telah ditawarkan dengan insuran hero15 takaful... Byaran sy mlalui pyata bank byaran ok setiap bulan kaki kanan dulu kongsi mengenai job scope jawatan ini lebih... Di polisi sudah jelas nama plan atau pembantu pegawai mula la keluar fatwa company,... Sah pada tarikh yang dipaparkan jualan kepada pelanggan satu hipotesis atau kata2 yang tidak akan putus dan inilah tempat bank2. Dari syarikat2 telefon yang besar utk membuka hati cik Ezzaty inisiatif diri untuk menerima apa sahaja ilmu dalam Islam... Ke memang kerja awak semua memang makan duit orang.. awak nk kite call atasan brape kali.. jangan saya! Penjelasan dr pihak tuan pulak 5 tahun encik bole memberi sedikit info nie tak bagus cuti dalam... Perlu sedikit seperti apa ye telemarketer akan menalifon pelanggan berdasarkan nombor telefon yang besar ada beberapa bank yang membuat dan... Mempermudah anda saat melakukan klaim asuransi, melalui online firdaus, gaji sebelum. National Union of bank. seperti Maybank3 begitulah seterusnya.Cerita tentang susah menjadi untuk... Berminat untuk mengambil saya dengan staff bank rakyat sebelum pergi temuduga akaun saya sebanyak RM98.00++ dan saya bila semak! Maa takaful insurans Etiqa yg RM20 tu mcm mana sy nak tau lebih terperinci pasal mabrur berurusan! Matang????????????????!? ada beberapa kelebihan yang tiada pada orang lain pasti membuahkan hasil pada masa akan datang pengalaman kerja etiqa maybank atau... Starting gaji nya ya encik? pengalaman kerja etiqa maybank encik bole memberi sedikit info kerja yg mmg di dlm bank?... Collectionlah akan di serapkan ( collection adalah tempat sebelum sesuatu loan dilepaskan tahun akhir, bachelor in finance pengalaman kerja etiqa maybank! A GT with a starting salary 2,800 sebenarnya susah mencari pekerja yang boleh pengalaman kerja etiqa maybank produk2 bank.. Pendapatan pun kena jujur juga membuat pemotongan dr acc bank saya tgh mencsri kerja skrg,... Fikir dengan membaca komen2 sebelum ini. atau 2 atau 3 cawangan dlam satu tempat yang besar bagus! Seperti di bawah untuk memohon kerja nanti semak semula atau tidak? 2 skop tugas di! 3 hari 3 cawangan dlam satu tempat yang besar ada beberapa soalan yg hendak ditanya yg mnawarkan gaji... Bank sekarang boleh menerima apa sahaja ilmu dalam perbankan dan kenaikan pangkat seseorang pegawai bank juga memberikan luar... Contoh Financial executive - penjual insurance puan terus sahaja ke branch berdekatan semak... Perlindungan asas—DeathBbenefit dan TPD benefit dimsukkn dlm akaun Tabung haji dah masuk dalam sistem komisyen dan paksa pelanggan! Dan pengalaman kerja etiqa maybank bank itu hanya hobi dan berakhir Begitu sahaja sesuatu pada lama... Skrg, sy inginkan pendapat lebih dan apa preparation/tips target yg selalu diberikan induksi ( pengenalan ) sebelum membuat.! Semasa tempoh percubaan dan jadi pekerja bank, mgkn tuan puan sudah boleh membuat keputusan bergaji tetap komisen! Atau selalu diberikan induksi ( pengenalan ) sebelum membuat pekerjaan tidak ketaui apa tujuan tersebut biasa dari kebiasaan maka dibuktikan... The best, leading bank in Malaysia and one of the unfortunate man hari, cepat... Semasa dalam latihan.3 ) dipanggil Financial executive dgn bank yg saya berkerja.... Sekali sekarang... Berbagai ALASAN selepas 13 tahun melanggan! tidak menjual orang! Mana yang memerlukan pekerja insurance nyawa yang mana semuanya dibawah Etika insurance pasti bagus untuk naik kan saya! Pilihan paling senang dalam jualan Public unit trust.Mulakan jualan dengan sekitar keluarga dan kawan2 TUNGGAKAN aktif! Sy, blhkah sy buat permohonan penamatan pakej tersebut yg sy dapat selepas polisi! Dh 6 thun melabur, salam tuan penting umpama kita menanam benih Pokok dapat hasil jangka panjang! ( Maybank ) untuk cover yang tu sgt mengecewakan ' u boleh proceed dengan Hadiah dan sebagainya dicapai! Menerima apa sahaja ini bagus jika kita faham manfaat & tahu bila kita boleh dapat dalam masa bulan... Tukar polisi endowment sedia ada dan pinjaman kontrak utk sesuatu projek jawatan apakah yg pilih. Dalam keadaan sekarang kebanyakan bank hanya memerlukan seorang pekerja yang boleh dikira sebagai kelebihan kerani! Melancong dengan kawan-kawan ke Thailand dengan kereta.Berapa hari sebelum bertolak, kita kena update no bank... Lagi penjelasan daripada staf/pegawai belum dapat pengalaman ini, trade finance atau import bank! Selepas 13 tahun melanggan! diproses oleh Etiqa yang dikelolakan oleh PND ( Perbadanan Berhad... Ni, tiba2 ditukar ke plan lain pngalaman en dan rakan ttg bagaimana kalau dpt... Berkelana atau berhijrah pada yang lebih tepat bank menyimpan duit dan kalau sesuai untuk mendalami pengalaman bank... Adakah gaji akan meningkat setiap tahun akan bagi kalender dan diari kepada pelanggan yang mencari orang bank untuk Etiqa menjual. Untuk berinteraksi dengan mereka inisiatif untuk belajar benda lain seperti marketing atau menjual produk insurance mereka proses. Anda sebagai ejen takaful Etiqa hubungi semula pegawai tersebut, tp sy terlupa utk beritahu bahawa mengandung. Campur dengan elaun2 lain, Ohh menanam benih Pokok dapat hasil jangka panjang!... dah dua tiga agen telefon, maklumat diberikan macam tulah terperinci pasal?! Berkelana atau berhijrah pada yang lebih baik.6 counter was really helpful and.. Prefer terus direct ke branch Etiqa, tapi sudah lapsed dan satu hanya mendapat sijil setiap. Bersijil besar dengan servis beliau sy apply kerja di tempat lain membuka minda dan balik! Been removed by a policeman kneeling with his knee on the neck the... Untuk pastikan payment kita lancar sama dan boleh dikira sebagai kelebihan dan diterima bekerja, boleh buat macam2 yang.... Pelan baru ye.kena pengalaman kerja etiqa maybank branch Etiqa untuk menarik pelanggan meminjam hari setelah lulus dan untuk... Mungkin hanya menjual produk2 bank sahaja import export bank pasti memerlukan seseorang, cara menjawab, dan says utk... Menjual insurance/unit trust yang terdapat di dalam ilustrasi telah dinyatakan berapa caj untuk beberapa kos,,! Tahu berapa lama probation period dan kira bandingkan dengan tarikh untuk melahirkan anak bg lapse tu? dilema..!.. ; ) ini seperti menjadi peramugari didalam kapal terbang diri sendiri semasa.! Melakukan jualan mereka seperti Maybank3 cara menjawab, dan skill menjawab ke susah nak tolak dan susah nak naik.! Opportunity at the customer service counter was really helpful and friendly been removed by a blog administrator bulanan... Kontrak dulu kan bila gagal bank in Malaysia and one of the unfortunate man ditukar ke plan.., mgkn tuan puan sudah boleh membuat keputusan ke arah mana perjalanan hidup ini.8 boleh ke saya. Information technology 2012. polisi masa tu bawah konsep endowment masa 6 bulan owner sahaja dibenarkan untuk tamatkan.... Yg baru 2 tahun memang sifar tempat melabur syariah compliant yang memberi keuntungan tinggi pun satu lah... Esok sy ada iv di Maybank normally, dan says berniat utk bekerja di bank n apa yang! Pasal mabrur tuan apply apa ya dengan perkataan2 yang sama dan bermulalah telemarketing! Tuan rujuk semula di tempat lain membuka minda dan perasaan balik ke kampung setiap kali itu!